A leggyakoribb szerződés típus a házastársi vagyonközösség megosztására jön létre. Tudni kell, hogy a szerződéshez ügyvédi ellenjegyzésre van szükség, a házastársak közötti vagyonátruházás amúgy illetékmentes. Amennyiben a rendezés ingatlant érint, akkor a változás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére is szükség van a vonatkozó jogszabályok formaságainak betartása mellett. Amennyiben a szerződés céggel kapcsolatos rendelkezést tartalmaz, akkor a cégeljárás szabályait is figyelembe kell venni.

Házastársak közötti ajándékozás, vagyonátruházás illetékmentes.

Mit jelent a bíróság előtt kötött egyezség, milyen következményekkel jár?

A bíróság előtt megkötött egyezség végrehajtható és a bíróság által hozott ítélettel azonos jogkövetkezménnyel bír. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a felek tisztában legyenek azzal, hogy mi kerül az egyezség szövegébe és értsék is azokat a jogi fogalmakat, amelyekre rábólintanak. Nagyon nehéz helyzetbe kerülhet az az ügyfél, aki később kíván egy egyezségtől eltérni és hasztalan hivatkozik később arra, hogy ő bizony nem jogász és nem értette azt, amit kérdeztek.

Sajnos szinte kizárt, hogy ezt a kifogást később elfogadják, és  pusztán erre  tekintettel az egyezség megváltoztatására sor kerüljön.

A jogi fogalmak nem ismerete nem mentő körülmény, így sokszor „megéri” ügyvédhez fordulni az ilyen kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Szerződések megtámadása

Elengedhetetlen, hogy az ügyfelek legalább alapszinten megértsék a jogi fogalmakat, amelyek későbbi életüket szabályozzák. Álláspontom szerint minden ügyfélhez meg kell és meg is lehet találni a kulcsot, természetesen ehhez az ügyfél akaratára is szükség van, hogy azt meg is akarja érteni.

Nagyon nehézkes és csak szűkkörben lehetséges a szerződések megtámadása. Gyakori hivatkozás különösen családjogi ügyekben, hogy „idegileg” nem volt olyan állapotban valaki, hogy a szerződést felfogja, vagy éppen „szabadulni” akart a kellemetlen helyzettől, a gyerekek érdekében nem akart vitát. Majd a családi viharok elmúltával próbálnak „ fogást „ találni a szerződésen.

Annak ellenére, hogy egy házassági válság bizony próbára teszi az emberek idegrendszerét, mégis ki kell tartani és kizárólag olyan megállapodást, szerződést szabad aláírni, amelyet később is kötelezőnek elfogadunk.